Драстичен скок има челядинката от полето до пазара. Килограмът от вкусната

...
Драстичен скок има челядинката от полето до пазара. Килограмът от вкусната
Коментари Харесай

Драстичен скок на челядинката: Скача най-малко с 30 лева от полето до пазара

Драстичен скок има челядинката от полето до пазара. Килограмът от вкусната и най-масова гъба тази година е с два лв. по-скъп – в случай че предходната година се купуваше от берачи за осем лв., в този момент е 10. Но до сергията, без значение дали на пазар или върху кашон на земята, гъбата нараства няколко пъти, съобщава  " Телеграф “.

Проверката на медията откри, че всеобщо продавачите по тротоарите оферират челядинките в разфасовки от кофичка кисело мляко, като за нея желаят по 10 лв..

Разфасовки

По 29,60 лв. в комерсиалната мрежа се продава кг замразени челядинки, които след размразяването се спихват и стават доста по-малко. По 24 лева върви килограмът в друга мрежа от магазини, само че там челядинката се предлага в пакети от по две и половина кила и не се дели. В Казанлък килограмът е 10 лева, във Велинград и Пазарджик - 12 лева, а в Кюстендил – от 15 до 20 лева По магазините има и разфасовка от 125 грама пресни гъбки за 8,69 лева

Покрай дъждовете реколтата от челядинки сега е доста богата. Повечето търговци популяризират стоката като набрана в екологично чист регион, само че както и при копривата никой не знае дали стоката не е откъсната в най-прашния сектор до автомагистралата, тъй че се предлага гъбите да се мият добре, изключително в случай че ще се сушат или замразяват, а не са за непосредствена консумация.

Данък

В края на април на второ четене в пленарната зала депутатите резервираха различния налог за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и Движение за права и свободи той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ИТН), само че 102 гласоподаваха срещу (ПП-ДБ, " Възраждане “ и " Българска социалистическа партия за България “). 

Ексминистърът на финансите Асен Василев пък изясни, че различният налог бил въведен след четиримесечни диалози с берачи на гъби и трюфели и компании, които се занимават с изкупуване и експорт. Той посочи, че признатото с гласуването на държавния бюджет за 2024 година законодателство включва пенсионно и здравно обезпечаване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и по този начин 50 хиляди души " излизат на ярко “.

" От една страна, се резервират данъчните приходи, въпреки това – имаме 50 хиляди души, които са обезпечени – здравно и пенсионно “, сподели Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР